Mosógép üstgumi minősége akkor és most

Érdekes változáson ment át 30 év alatt az ablakos mosógépek ablak gumijának (ajtógumijának) minősége és meghibásodásai.

Az 1980-as években jelent meg hazánkban a HAJDU ablakos mosógép.

Hivatalos nevén a Hajdu 706 mosógép.

Akinek volt annak idején az megismeri: Jugoszláv licenc volt. A mosógépnek kicsi ablaka volt, balra fent volt a mosószer adagoló, amely egy kis felfelé nyíló ajtóval volt fedve. A gépen, jobb oldalon (a háziasszony jobbkezénél) függőleges tengellyel állt a mechanikus programtároló, amelyet egy krómozott 6-7 cm elég kényelmetlen gombbal lehetett beállítani. A programtárolótól balra volt egy hőfokszabályzó szintén krómozott tekerővel, és ha jól emlékszem volt még két krómozott billenőkapcsoló is. Választható volt a hosszú és rövid centrifugázás, a sokvíz- kevésvíz, és talán a ki és bekapcsolás is ide volt helyezve.

Csak a centrifugálással egyidőben tudott üríteni, ugyanis a motor a hátsó pajzsára volt felrögzítve a szivattyúház amelyben egy gumilapát volt a szivattyú. Ez a gumilapát sem volt a legjobb minőségű, ezt is gyakran cseréltük a szervizekben.

30 évvel ezelőtt folyamatosan az volt a probléma, hogy a gumik olyan rossz minőségű anyagból készültek, hogy szinte mindenkinél évente-kétévente cseréltük a gumikat. Aki emlékszik: nehéz volt beszerezni az ablakgumit, sokszor Jugoszláviából hoztuk a licenc testvérének az ajtógumiját.

Rendkívül nehéz volt cserélni több órás munka volt. Ma már ez sem így van. Bár nem számít a könnyen cserélhető alkatrészek közé az ajtógumi, de türelemmel néhány óra alatt megoldható az ablakgumi csere házilag. A gumik hihetetlen rossz minőségűek voltak: törtek, koptak, kiszakadtak ezért a kilencvenes években kialakult egy félelem az ablakos mosógépekkel kapcsolatban, ami nem volt alaptalan.

De mindeközben 90 es évek végén a „Nyugati gyártók: a Bosch a Siemens, a Bauknecht és a Whirlpool már rendkívül jó minőségű gumikat tudod gyártani. És így a „Hajdu BIOMAT”-ok lecserélődésével lassan ezek az ajtógumi problémák már megszűntek.

Kezdtek megjelenni a gumi redőiben az idegentest által okozott szakadások repedések, vágások. Akkoriban gyakran találtunk: kis ollót, fogpiszkálót, gombostűt, csavarhúzót, csavarokat, szögeket, mindenféle idegen tárgyakat amik kiszakították vagy kivágták az ajtó gumikat.

Mostanra érdekes módon ezek is megszűntek, ma pedig szinte minden gumi hibát a pulóvereknek a bekötő madzagja vagy pedig a hibás mosógépbe bepakolás okoz.

A mosógép ajtógumiknál megjelentek a gyárak által kifejlesztett olajálló ablakgumik, például masszázzsal foglalkozó emberek számára (a törölközőkön megtapadó olajok mosáskor tönkretették a normál ajtógumikat).

Megoldás a mosógép ajtógumi kiszakadására, megóvására:

  • Időnként nézzük meg a gumi redőiben nem találunk idegentárgyakat
  • Gondosan pakoljunk a gépbe: bekötő madzagokat húzzuk vissza a ruhába, zsebeket ürítsük ki.
  • Talán a legfontosabb: még a mosógépajtó becsukása elött vizsgáljuk meg nem lóg-e ki a gépből egy ruha vagy egy ruha részlet sem.

Ha mindezzel meg vagyunk kezdődhet a mosás.

Termék értesítés Értesítést kérek a termék beérkezéséről:
Email Az email címét nem használjuk másra, csak az adott termékkel kapcsolatos beérkezésre...