Leggyakoribb automata kávéfőző meghibásodás:

Sokféle hibával kerülnek a szervizbe ezek az elképesztően bonyolult szerkezetek.

Gyakran találkozunk daráló hibával, vagy tömítetlenséggel. Igen sűrűn fordul elő a készülékeken a műanyag alkatrészek törése, mégis a leggyakoribb a vízkövesedéssel összefüggő a hiba. A wikipédia: LINK. A vízkő a vízben található sók összessége. Az automata kávéfőzőknél ez kétféle hibát okoz:

  •  A súrlódó mozgó tömítéseknél nagyon gyors kopást okoz az o-gyűrűknél, valamint növeli a súrlódási ellenállásukat a mozgó alkatrészeknek.
  • A súlyosabb hiba hogy minden a gépben lévő vízcső veszít a szabad belső átmérőből.

Mindkét hiba-csoport a készülék halálához vezet, de nem ugyanaz az út.

Az első esetben csepegések és szivárgások jelentkeznek a kávéfőzőkben. Ha szerencsés helyen alakul ki tömítetlenség akkor nem megy tönkre az elektronika, de ha nincs szerencsénk és a víz elektromos alkatrészre kerül: az ott áthúzásokat, és túl áramokat okoz ezáltal tönkreteszi az elektronikát.

Sajnos ezek a nagy tudású automata kávéfőzők borzasztóan drága elektronikával rendelkeznek, és az elektronika csere szinte biztosan a gazdasági totálkárt jelenti. Jellemzően 20-60 ezer Ft között kaphatóak az elektronikák.

Második eset, hogy a vízcsövek eldugulnak: Ha a nagynyomású szivattyú nem károsodik a túlterhelésnél, és a csövek még valamennyire átjárhatóak, akkor egy alapos vízkőtelenítés segíthet, de ha a csövek már teljesen eldugultak a vízkőtől, már csak szakember tud segíteni a probléma megoldásában.

A javítás abból áll duguláskor, hogy szétszedjük a készüléket és mechanikusan kitisztítjuk, hogy átjárható legyen minden része, majd elvégzünk a gépen egy teljes vízkőtelenítő programot.

A fenti sok-sok problémára és lehetséges hibára azért a modern darálós kávéfőző automaták kínálnak megoldást. Igaz ez a megoldás már utólag nem alkalmazható, csak ha előre megfontoltak voltunk.

Megoldás a vízkő problémákra:

Szinte minden modern elektronikus kávéfőző alkalmas arra hogy beállítsuk a vízkeménységet. Ennek a beállításnak sok különböző módja van és a kávéfőző készülék használati-utasítása mindig tartalmazza ezt a beállítást.

Tehát: használatba vétel előtt mindig állítsuk be a használt víz keménységét. Ha használt kávégépet vásároltunk akkor ellenőrizzük az aktuális beállítást.

Ha jól elvégeztük a vízkeménység beállítást a kávéfőzőnkön, akkor a készülék ki fogja jelezni a vízkőtelenítés szükségességét. Rendszerint piros lámpa villogásával, vagy valamiféle piktogrammal. Ezt a jelzést ne hagyjuk figyelmen kívül,végezzük el a vízkőtelenítést.

Összefoglalva:

  • Az automata kávéfőzők meghibásodása 90 % ban vízkő okozta problémák.
  • Állítsuk be a használt víz keménységét.
  • Végezzük el a vízkőtelenítését ha a készülék kijelzője jelzi ennek szükségességét.

Köszönöm hogy végig olvastad és remélem tudtam segíteni.

VAttila

Termék értesítés Értesítést kérek a termék beérkezéséről:
Email Az email címét nem használjuk másra, csak az adott termékkel kapcsolatos beérkezésre...