10 tévhit a LED-ről

 1. A LED a 21. század találmánya.

  A valóság: A LED ( light-emitting diode ) Feltalálója Nick Holonyak Jr. , 1962-ben alkotta meg az első LED-et. Ennek hatásfoka még rendkívül rossz volt kb 0,05%-5%

 2. A led-nek rendkívül jó a hatásfoka.

  A valóság: A kezdeti eredményekhez képest sokat javult az elmúlt évtizedekben, jelenleg 20% és 30% közötti a LED hatásfoka.

 3. A LED csak hideg, fehér fény kibocsátására képes.

  A valóság: Mára a gyártók fejlesztéseinek köszönhetően nem csak a hideg spektrumban kaphatóak a LED világító testek.

 4. A LED élettartama Szinte korlátlan.

  A valóság: A LED élettartama kb 20000 – 50000 óra. ugyanakkor ez csak tökéletes minőségi kivitelezésnél igaz, és a Led-et ellátó tápegységnek is tökéletes kivitelezésűnek kell lennie. valamint az őket magukba foglaló lámpatestnek is jó hőelvezetőnek kell lennie. Ezeket figyelembe véve nem korlátlan az élettartamuk.

 5. A hibás ledek háztartási hulladékgyűjtőbe helyezhetők.

  A valóság: A LED-es lámpák és világítótestek is tartalmaznak elektronikai n áramköröket, amelyeket az elektronikus hulladék közé helyezhetünk. Így ezeket szakszerűen kezelik.

 6. A jövő az OLED- technológiáé

  A valóság: Az OLED technológia még gyerekcipőben jár . Csak néhány négyzet-centiméteresek, és ipari felhasználásuk még nincs megalapozva.

 7. A LED világítás nem gazdaságos.

  A valóság: Ez nagyban függ az alkalmazás helyétől. Az olyan helyeken , ahol évente sok időt világítanak (Szálloda, Étterem, Termelő üzem, Üzlet) a LED világítótestekkel, ott alkalmazásuk megtérül. Jelenleg a háztartások sokat használt helységeiben is már megtérülnek.

 8. A LED Világítás energia hatékonysága még mindig meredeken emelkedik.

  A valóság: 2000év és 2010 között a LED Hatékonysága tízszeresére emelkedett. Ez a következő tíz évben nem tűnik reálisnak. Természetesen nem állt meg a fejlődés ezen a téren.A következő tíz évben reálisan a duplájára fog emelkedni a hatékonyságuk.

 9. A LED világítás nem szabályozható fényelőszabályzóval.

  A valóság: A LED világítástechnika kezdetén ez igaz volt. Ma már külön jelölik a fényforrásoknál, hogy szabályozható( DIMMELHETŐ ) vagy sem.

 10. A Led Gyártásához sok energia szükséges.

  A valóság : Ez még a LED tömeggyártása előtti időből való. Mára a ledeket tömeggyártásban gyártják és a gyártás energia igénye nem nagyobb mint bármely más chipeké.

 

 

 

 

Termék értesítés Értesítést kérek a termék beérkezéséről:
Email Az email címét nem használjuk másra, csak az adott termékkel kapcsolatos beérkezésre...